PL EN
powrót

Cascara Red Bourbon Rwanda 200 g

Czym jest Cascara? Niegdyś to skutek uboczny podczas produkcji kawy, a obecnie dzięki prężnie rozwijającej się kulturze Specialty Coffee cascara stała się uwielbianym napojem wśród kawoszy. Cascara to nic innego jak suszone owoce kawowca, skórka otaczająca ziarno kawowe, czyli pestkę. Podczas produkcji kawy oddzielany i suszony jest miąższ, który po obróbce zyskuje intensywny smak owoców, a dodatkowo ma bardzo małą zawartość kofeiny. Napar uzyskiwany z cascary przypomina smakiem susz owocowy.

Podobnie jak ziarna kawy - cascara będzie zróżnicowana pod względem smaku w zależności od regionu z którego pochodzi. 

 

Opakowanie 200g - Kod produktu: 05290

 

 

Przygotowanie cascary jest dziecinnie proste. Wystarczy zalać odpowiednią ilość owoców (ok. 24g/1L wody) gorącą wodą i odczekać ok. 4-6 minut. Nie ma przeciwskazań, aby wykorzystać cascarę do wykonania cold brew.

  • Pochodzenie: Rwanda
  • Odmiana kawy: Arabica Bourbon
  • Kraj/ Region pochodzenia: Rwanda/ Gakenke Province;
  • Wysokość  / Okres zbiorów: 1750 – 2200m npm. / czerwiec - lipiec;
  • Varietal: Arabica Red Bourbon;
  • Obróbka: natural; Zbierana i sortowana ręcznie
  • Punktacja: 89+;
  • Profil smakowy: wyraźna pomarańcza, nuty nugatowe, melasa, wyczuwalna róża herbaciana, nuty kwiatów i cytrusów
label_close Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Newsletter